Haluamme edistää hankkeita jotka tuovat työtä, elinvoimaa ja verotuloja talousalueellemme.

Julkaistu: 15.11.2022

Tämän vuoden talousarvion lähtökohta on historiallinen siitä nähden, että sote-uudistus astuu viimein voimaan. Toisaalta taas se on kaikkea muuta kuin historiallinen siitä lähtökohdasta, että nyt prosessi on samanlainen kuin viime vuonna, mutta hyvin erilainen kuin aiemmin. Katsomme kokonaisuutta. Tosin haastetta tuo se, että sote-uudistuksen myötä kuntien tulot, mutta myös menot tulevat puolittumaan. Me emme tiedä miten tämä todellisuudessa tulee näyttäytymään Turun taloudessa, nyt olemme varanneet 12 miljoonaa suhdanneriskeihin. Tämä kuluva aika kriiseineen ja epävarmoina tulevaisuudenkuvineen vaikuttaa meihin kaikkiin. 

Sen me tiedämme, että kasvatus -ja opetus tulee olemaan suurin palvelualueemme ja sosiaalidemokraattinen ryhmä on erittäin iloinen siitä. Vaikka menot tulevat kasvamaan niin talousarvioneuvottelujen tuloksessa päädyttiin esitykseemme, että sopeuttaminen ei tule kohdistumaan lasten ja nuorten kanssa tehtävään työhön. 

Ryhmäkokojen kasvusta ei puhuta vaan siitä, että sopeuttaminen tulee löytää erilaisista hankinnoista ja palveluprosesseista. Lasten ja nuorten hyvinvointiin tulee panostaa, sillä me teemme itseasiassa päätöksiä heille ja heitä varten. 

Investoinneista tulee keskustella jokaisesta omana prosessina ja pohtia niiden tarpeellisuutta ja kiireellisyysjärjestyksessä. 

Yksi tärkeimmistä tulevaisuuden investoinneista on Tiedepuiston kärkihanke, minkä myötä meille tulee rakentumaan ammatillisen koulutuksen kampus ja saamme jättää hyvästit jo Aninkaisten mäen talolle - mikä ei vastaa enää ammatillisen koulutuksen vaatimuksia. 

Kiinteistönhuolto on avainasemassa siihen, että tilat pysyvät kunnossa ja päiväkotien sekä koulujen kiinteistönhuolto sidotaan tiiviimmin käyttäjän tarpeisiin. Meidän ryhmämme näkee, että yhtenä konkreettisena toimenpiteenä on siirtyä takaisin niin kutsuttuun talonmiesmalliin. Tällöin välitämme tiloista, tällöin välitämme kaikista niissä työskentelevistä ihmisistä. 

Kaupunki kaipaa elinvoimaisuutta, mikä tarkoittaa tuloja ja työtä. 

Tavoitteemme sillä sektorilla on se, että lupapalveluja ja kaavoitusta tullaan sujuvoittamaan, sähköisiä palveluja kehitetään sekä hakemusten käsittelyaikaa pitää saada merkittävästi lyhennettyä. Digitalisaatiota tulee edistää näiden palvelujen osalta ja näin saadaan aikaan merkittäviä säästöjä, lisäätuloja eikä leikata perustoimintoja. 

  

Sd -ryhmä haluaa tämänkin talousarvion ja suunnitelmakauden myötä edistää hankkeita jotka tuovat työtä, elinvoimaa ja verotuloja talousalueellamme. 

 

 

Valtuustoryhmän puheenjohtaja Taru Pätäri